W Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance 13 października odbyła 18. edycja konkursu „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne Seniorów”.
Komisja konkursowa oceniła 50 potraw w czterech konkursowych kategoriach. Zwróciła uwagę na jak najwierniejsze oddanie bogactwa tradycyjnej kuchni na terenie Mazowsza, profesjonalne i zgodne z recepturą wykorzystanie produktów, smak, dobór składników, wygląd i aranżację.
W kategorii Potrawy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego - danie główne, zupy, przystawki komisja przyznała następujące miejsca:
1. Anna Skowron z Brzeźna – karkówka z zupą cebulową i pieczarkami,
2. Kazimiera Markowska z Żabina- zupa grzybowa,
3. Anna Kwiatkowska z Cisku – wątróbka w śmietanie.
Wyróżnienie: Jadwiga Pietras z Lipianki – kartoflak z kiełbasą i surówką, Henryk Napiórkowski z Cisku- boczek z piekarnika.
W kategorii ciasta i desery komisja przyznała:
1. miejsce: Celina Garwarska z Goworowa - ciasto z dyni drożdżowe,
2. miejsce: Zofia Siekierska z Ostrołęki – ciasto korzenne z jabłkami,
3. miejsce: Bożena Mierzejewska z Grabowa – słone paluszki z kminkiem.
Wyróżnienie: Teresa Dudek z Lipianki - ciastka lemingtony, Regina Zięba z Lipianki- faworki
Kategoria sałatki i surówki:
1. miejsce: Hanna Dąbkowska z Ponikwi Dużej – śledzie pod pierzynką,
2. miejsce: Krystyna Zięba z Jawor Starych - sałatka z selera naciowego,
3. miejsce: Hanna Perzanowska z Olszewo Borek - sałatka ziemniaczana.
Wyróżnienie: Krystyna Kapuścińska z Brzeźna – sałatka tradycyjna.
Elżbieta Twardziak z Żabina - sałatka z bobem.
Napój bezalkoholowy lub alkoholowy
1. miejsce: Kazimierz Szypulski z Myszyńca- nalewka z derenia jadalnego
2. miejsce: Jerzy Kwiatkowski z Cisku- nalewka z mięty
3. miejsce: Magdalena Dudziec z Borawego - malinówka na bimberku
Wyróżnienie: Barbara Lendzioszek z Brzeźna – syrop kwiatowy, Józef Marian Wąsiewski z Ostrołęki- słodkie wino czerwone.
Nagrody ufundował Powiat Ostrołęcki i Samorząd Województwa Mazowieckiego.