W Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance 13 października  odbyła 18. edycja konkursu „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne Seniorów”.

Komisja konkursowa oceniła 50 potraw w czterech konkursowych kategoriach.  Zwróciła  uwagę na jak najwierniejsze oddanie bogactwa tradycyjnej kuchni na terenie Mazowsza, profesjonalne i zgodne z recepturą wykorzystanie produktów, smak, dobór składników, wygląd i aranżację.

W kategorii Potrawy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego - danie główne, zupy, przystawki komisja przyznała następujące miejsca:

1. Anna Skowron z Brzeźna – karkówka z zupą cebulową i pieczarkami,

2.  Kazimiera Markowska z Żabina- zupa grzybowa,

3. Anna Kwiatkowska z Cisku – wątróbka w śmietanie.

Wyróżnienie: Jadwiga Pietras z Lipianki – kartoflak z kiełbasą i surówką, Henryk Napiórkowski z Cisku- boczek z piekarnika.

W kategorii ciasta i desery komisja przyznała:

1. miejsce: Celina Garwarska z Goworowa - ciasto z dyni drożdżowe,

2. miejsce: Zofia Siekierska z Ostrołęki – ciasto korzenne z jabłkami,

3. miejsce: Bożena Mierzejewska z Grabowa – słone paluszki z kminkiem.

Wyróżnienie: Teresa Dudek z Lipianki - ciastka lemingtony, Regina Zięba z Lipianki- faworki

Kategoria sałatki i surówki:

1. miejsce: Hanna Dąbkowska z Ponikwi Dużej – śledzie pod pierzynką,

2. miejsce: Krystyna Zięba z Jawor Starych - sałatka z selera naciowego,

3.  miejsce: Hanna Perzanowska z Olszewo Borek - sałatka ziemniaczana.

Wyróżnienie: Krystyna Kapuścińska z Brzeźna – sałatka tradycyjna.

Elżbieta Twardziak z Żabina - sałatka z bobem.

Napój bezalkoholowy lub alkoholowy

1. miejsce: Kazimierz Szypulski z Myszyńca- nalewka z derenia jadalnego

2. miejsce: Jerzy Kwiatkowski z Cisku- nalewka z mięty

3.  miejsce: Magdalena Dudziec z Borawego - malinówka na bimberku

Wyróżnienie: Barbara Lendzioszek z Brzeźna – syrop kwiatowy, Józef Marian Wąsiewski z Ostrołęki- słodkie wino czerwone.

Nagrody ufundował Powiat Ostrołęcki i Samorząd Województwa Mazowieckiego.