12 października w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance, odbyła się 19. edycja konkursu kulinarnego pod nazwą „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów”. Do udziału w konkursie na etapie rekrutacji zgłosili się uczestnicy m.in. z Wąsewa, Czerwina, Rzekunia, Goworowa oraz Ostrołęki.

Komisja konkursowa oceniła 57 potraw zgłoszonych do konkursu. Szczególną uwagę zwracali na jak najwierniejsze oddanie bogactwa tradycyjnej kuchni na terenie Mazowsza, profesjonalne i zgodne z recepturą wykorzystanie produktów, smak, dobór składników, wygląd i aranżację.

Komisja przyznała następujące miejsca dla autorów potraw:

Potrawy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (dania główne, zupy, przystawki)

I miejsce: Danuta Gołasiewicz z – krokiety z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

II miejsce: Stanisław Kołodziejczyk – kiełbasa swojska

III miejsce: Janina Zięba – medaliony- placki ziemniaczane z mięsem

Wyróżnienie: Kazimiera Markowska – zupa dyniowa z kluskami z tartych ziemniaków

sałatki i surówki

I miejsce: Joanna Dudziec - surówka z czerwonej kapusty

II miejsce: Krystyna Wąsiewska – sałatka z kurczakiem wędzonym

III miejsce: Małgorzata Majk – sałatka z kurczakiem

Napój alkoholowy lub bezalkoholowy

I miejsce: Krystyna Zięba – nalewka z winogron

II miejsce: Regina Zięba – cytrynówka

III miejsce: Danuta Gręda – wino

Wyróżnienie: Stanisław Rutkowski – napój lemoniada cytrynowa

ciasta i desery

I miejsce: Halina Bednarczyk – makowiec

II miejsce: Elżbieta Twardziak – sernik z kakaem

III miejsce: Elżbieta Krajewska – ciasto miodownik

Wyróżnienia: Maria Pawłowska – ciasto anielskie, Zofia Skierkowska – puszysty placek z owocami jesiennymi

Nagrodę publiczności otrzymał schab wędzony w wykonaniu Henryka Napiórkowskiego.

Organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury, Sportu

i Rekreacji w Goworowie. Nagrody dla laureatów oraz uczestników ufundował

Powiat Ostrołęcki

w ramach współorganizacji zadania.