Wyższa Szkoła Administracji Publicznej w Ostrołęce w dniach 3-4 października 2023 r. organizuje konferencję pn. „Bezpieczna i zdrowa żywność – wspólnie tworzymy bezpieczną przestrzeń” .

Bezpieczeństwo żywności stanowi jeden z filarów ochrony zdrowia. Zapewnienie i podnoszenie stanu bezpieczeństwa żywności opiera się na wszechstronnym, zintegrowanym podejściu, obejmującym wiele działań dla osiągnięcia optymalnej jakości zdrowotnej produktów spożywczych i nie mniej istotne dla ich jakości handlowej. Podczas konferencji omówione zostaną kluczowe kwestie mające na celu budowanie świadomości i wiedzy konsumenckiej w obszarze zarówno jakości zdrowotnej, jak i handlowej żywności. Niewątpliwie będzie to również przestrzeń do ciekawej dyskusji, spotkań w gronie praktyków, jak również integracji oraz networkingu pozwalającego budować i rozszerzać sieć trwałych kontaktów, sprzyjających efektywnej wymianie doświadczeń zawodowych.

Plan konferencji:

DZIEŃ I

10.30-11.00 – Rejestracja uczestników

11.00 – 11.20 – Powitanie Uczestników Konferencji

11.20 – 12.10 – Wykład inaugurujący

Panel I Nadzór w obszarze jakości handlowej żywności

12.10 – 12.40 ABC znakowania produktów żywnościowych

12.40 – 13.00 Przerwa kawowa

13.00 – 13.20 Nie bójmy się kontroli - Na czym polegają kontrole graniczne świeżych warzyw i owoców ?

13.20– 13:40 W poszukiwaniu zafałszowanych artykułów rolno-spożywczego

13.40 – 14.40 Przerwa obiadowa

Panel II Nadzór w obszarze zdrowotnej żywności

14.40 – 15:00 Nie bójmy się kontroli– Bieżący nadzór nad obiektami

15.00 – 15:20 HACCP w praktyce

15:20 – 15:40 Dodatki do żywności w aspekcie jej bezpieczeństwa i jakości

15.40 – 16.00 Przerwa kawowa

16.00– 16.45 Quiz ze znajomości obszaru bezpieczeństwa żywnościowego

18:30 Uroczysta kolacja

DZIEŃ II

Panel III Bezpieczeństwo żywności a świadomość konsumencka

10.00 – 10.40 Etykieta żywności źródłem mądrości – projekt lekcji dla młodzieży w zakresie czytania etykiet produktów żywnościowych

10.40 – 11.20 Jakość i bezpieczeństwo żywności, w tym suplementów diety

11.20 – 11.40 Przerwa kawowa

11.40 - 12.20 Bezpieczeństwo żywności w aspekcie ochrony zdrowia konsumentów-

12.20 – 13:00 Panel dyskusyjny – obejmujący wszystkie panele w kontekście - Jak poprawić bezpieczeństwo żywności w Polsce?

13.00 – Zakończenie konferencji i zaproszenie na obiad.

Zgłoszenia prosimy przesyłać adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Koszt uczestnictwa w konferencji wynosi:

180 zł uczestnictwo w konferencji

250 zł uczestnictwo w konferencji + uroczysta kolacja

430 zł uczestnictwo w konferencji + uroczysta kolacja + nocleg.