Wyższa Szkoła Administracji Publicznej w Ostrołęce w dniach 3-4 października 2023 r. organizuje konferencję pn. „Bezpieczna i zdrowa żywność – wspólnie tworzymy bezpieczną przestrzeń” .
Bezpieczeństwo żywności stanowi jeden z filarów ochrony zdrowia. Zapewnienie i podnoszenie stanu bezpieczeństwa żywności opiera się na wszechstronnym, zintegrowanym podejściu, obejmującym wiele działań dla osiągnięcia optymalnej jakości zdrowotnej produktów spożywczych i nie mniej istotne dla ich jakości handlowej. Podczas konferencji omówione zostaną kluczowe kwestie mające na celu budowanie świadomości i wiedzy konsumenckiej w obszarze zarówno jakości zdrowotnej, jak i handlowej żywności. Niewątpliwie będzie to również przestrzeń do ciekawej dyskusji, spotkań w gronie praktyków, jak również integracji oraz networkingu pozwalającego budować i rozszerzać sieć trwałych kontaktów, sprzyjających efektywnej wymianie doświadczeń zawodowych.
Plan konferencji:
DZIEŃ I
10.30-11.00 – Rejestracja uczestników
11.00 – 11.20 – Powitanie Uczestników Konferencji
11.20 – 12.10 – Wykład inaugurujący
Panel I Nadzór w obszarze jakości handlowej żywności
12.10 – 12.40 ABC znakowania produktów żywnościowych
12.40 – 13.00 Przerwa kawowa
13.00 – 13.20 Nie bójmy się kontroli - Na czym polegają kontrole graniczne świeżych warzyw i owoców ?
13.20– 13:40 W poszukiwaniu zafałszowanych artykułów rolno-spożywczego
13.40 – 14.40 Przerwa obiadowa
Panel II Nadzór w obszarze zdrowotnej żywności
14.40 – 15:00 Nie bójmy się kontroli– Bieżący nadzór nad obiektami
15.00 – 15:20 HACCP w praktyce
15:20 – 15:40 Dodatki do żywności w aspekcie jej bezpieczeństwa i jakości
15.40 – 16.00 Przerwa kawowa
16.00– 16.45 Quiz ze znajomości obszaru bezpieczeństwa żywnościowego
18:30 Uroczysta kolacja
DZIEŃ II
Panel III Bezpieczeństwo żywności a świadomość konsumencka
10.00 – 10.40 Etykieta żywności źródłem mądrości – projekt lekcji dla młodzieży w zakresie czytania etykiet produktów żywnościowych
10.40 – 11.20 Jakość i bezpieczeństwo żywności, w tym suplementów diety
11.20 – 11.40 Przerwa kawowa
11.40 - 12.20 Bezpieczeństwo żywności w aspekcie ochrony zdrowia konsumentów-
12.20 – 13:00 Panel dyskusyjny – obejmujący wszystkie panele w kontekście - Jak poprawić bezpieczeństwo żywności w Polsce?
13.00 – Zakończenie konferencji i zaproszenie na obiad.
Zgłoszenia prosimy przesyłać adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Koszt uczestnictwa w konferencji wynosi:
180 zł uczestnictwo w konferencji
250 zł uczestnictwo w konferencji + uroczysta kolacja
430 zł uczestnictwo w konferencji + uroczysta kolacja + nocleg.