To była wyjątkowa, bo jubileuszowa, edycja konkursu kulinarnego organizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie: "Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów”.
W konkursie rywalizowali seniorzy (kobiety od lat 55, mężczyźni od lat 60) z województwa mazowieckiego. Uczestnicy konkursu musieli przygotować jedną potrawę charakterystyczną dla regionu Mazowsze. A że była to jubileuszowa edycja, nie zabrakło i tortu.
Potrawy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (dania główne, zupy, przystawki)
- Karkówka pieczona, Jerzy Kwiatkowski
- Boczek wędzony, Stanisław Kołodziejczyk
- Kasza gryczana z indykiem i grzybami, Anna Kwiatkowska
Ciasta i desery (zgłoszono 18 ciast)
- Sernik, Teresa Biedrzycka
- Jabłecznik, Danuta Kapuścińska
- Rolada bezowa, Małgorzata Jasińska
Sałatki i surówki
- Sałatka z cukinii na zimę, Barbara Drabot
- Śledzie pod pierzynką warzywną, Danuta Gołasiewicz
- Surówka z młodej kapusty, Bożena Mierzejewska
Napój bezalkoholowy lub alkoholowy (zgłoszono 13 napoi alkoholowych)
- Cytrynówka Zofii
- Nalewka z mięty, Teresa Choromańska
- Wino sosnowe, Wiesława Mierzejewska.
Powiat Ostrołęcki wsparł finansowo organizację konkursu.
Fot. eostroleka.pl i Tygodnik Ostrołęcki