W związku z realizacją projektu „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego” Zespół Szkół Powiatowych w Kadzidle został wyposażony w: sprzęt komputerowy, piece piekarskie, komory rozrostu, miksery planetarne, termomix, wagi kuchenne, analizatory składu ciała (oraz drobny sprzęt piekarski.
W projekcie brało udział: 21 uczniów Technikum Technologii Żywności i 15 uczniów Technikum Agrobiznesu oraz 2 nauczycieli.
Uczniowie biorący udział w projekcie:
- uczestniczyli w szkoleniach zawodowych: „Projektowanie terenów zielonych”, „Obsługa kas fiskalnych” oraz „Techniki sprzedaży”, które przeprowadzone zostały przez Instytut Badawczo-Szkoleniowy w Olsztynie;
- odbyli staż zawodowy w gospodarstwach rolnych (150 godzin).
Uczniowie Technikum Technologii Żywności:
- uczestniczyli w szkoleniu zawodowym „Zdrowo nie znaczy nudnie”, które przeprowadzone zostało przez p. Joannę Piotrowską z Poradni Dietetyki Klinicznej w Ostrołęce;
- wzięli udział w lekcjach prowadzonych przez nauczyciela biorącego udział w innowacji Panią Annę Obirek:
- „Naturalna słodycz – czym zastąpić cukier w codziennej diecie”,
- „Dla każdego coś innego – piramida zdrowego odżywiania dla osób w różnym wieku”
- „Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych”;
- „Zasady układania jadłospisów w wybranych jednostkach chorobowych”’
- „Dieta niskokaloryczna – jak bezpiecznie ja stosować?”.
- odbyli staż zawodowy u pracodawców (sklepy, piekarnie, restauracje, bary) – 150 godzin.
Nauczyciele:
1. Anna Obirek i Monika Zabielska:
- uczestniczyli w szkoleniu „Choroba a żywienie – ważny aspekt poprawiający komfort życia”, które przeprowadzone zostało przez p. Joannę Piotrowską z Poradni Dietetyki Klinicznej w Ostrołęce.
2. Anna Obirek
- uczestniczyła w następujących kursach on-line, realizowanych w ramach wsparcia eksperckiego na etapie wdrażania programu innowacji pedagogicznej:
- Profilaktyka wypalenia zawodowego – 30 godz.
- Psychologia pozytywna w edukacji – 30 godz.
- Automotywacja i sztuka wyznaczania celów – 24 godz.
- Rozwój osobisty – 24 godz.
- Zarządzanie stresem – 18 godz.
Dyrektor:
- Ewa Dobkowska-Duszak uczestniczyła w kursie on-line, realizowanym w ramach wsparcia eksperckiego na etapie wdrażania programu innowacji pedagogicznej:
- Zarządzanie zespołem pracowniczym – 30 godz.