Brak numeru na budynku może opóźnić pomoc. Policja w Ostrołęce przypomina o obowiązku

Brak numeru na budynku może opóźnić pomoc. Policja w Ostrołęce przypomina o obowiązku

Ratownicy medyczni, strażacy i policjanci mogą stracić cenne sekundy, gdy nie mogą szybko odnaleźć właściwej posesji. Komenda Miejska Policji w Ostrołęce przypomina o obowiązku umieszczenia na budynku widocznej, podświetlonej tabliczki z numerem porządkowym.

Oznaczenia brakuje na wielu posesjach w Ostrołęce i powiecie ostrołęckim. Jak wskazują funkcjonariusze, utrudnia to jednoznaczne ustalenie adresu, a w sytuacji ratowania życia każda sekunda ma znaczenie.

Codziennie nowe informacje z Ostrołęki publikujemy na ostrolecki24.pl. Planujesz wolny czas? Aktualne wydarzenia i imprezy znajdziesz zawsze na ostrolecki24.pl/wydarzenie.

Obowiązek dotyczy właścicieli nieruchomości oraz innych osób i podmiotów, które nimi władają. Tabliczka powinna znajdować się w widocznym miejscu na frontowej ścianie budynku i być podświetlona. Policja przypomina, że wymóg wynika z art. 48 ust. 1a ustawy Prawo geodezyjne i kartograficzne.

Funkcjonariusze KMP w Ostrołęce apelują o prawidłowe oznaczenie budynków. Z numerem porządkowym ratownicy mogą szybciej zidentyfikować posesję, gdy jadą z pomocą.

na podstawie: KMP w Ostrołęce.

Widzisz błąd lub nieaktualną informację? Zgłoś błąd, sprostowanie lub uwagę

Treści na stronie są opracowywane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji

Ostatnie Artykuły