Na co warto zwrócić uwagę, wybierając wędliny w sklepie?

Wędliny są produktem spożywczym, który dostępny jest w każdym sklepie spożywczym oraz markecie.  Mimo atrakcyjnego wyglądu i zapachu nie każdy wyrób należy do zdrowych. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając wędliny? Jak możesz przygotować je samodzielnie? O tym poniżej.

Jeśli chcesz wybrać produkt bez chemii, czytaj etykiety. Produkty wysokiej jakości zawierają: różne rodzaje mięs m.in. drobiowe, wołowe lub mieszane oraz maksymalnie 10% solanki. W składzie kiełbasy nie powinny znaleźć się: skrobia roślinna, białko sojowe, błonnik, karageny oraz gumy roślinne. Dlatego że skrobia roślinna, białko sojowe oraz błonnik mają wysoką zdolność do wchłaniania wody. Natomiast  karageny ( czyli popularnie rozpoznawane jako substancje „E”), jak i gumy roślinne poprawiają konsystencję wędlin. W trakcie kupowania produktu zwróć również uwagę na jego wygląd. Dlatego że wędliny naturalne mają widoczne włókna, przerosty tłuszczowe, a nawet szarawy odcień. Odróżniają się również wilgotnością.

Gdzie możesz kupić wędliny naturalne?

Produkty dostępne są bezpośrednio u rzeźnika oraz w Spichlerzach Smaków. Producenci wędlin naturalnych do ich wytworzenia wykorzystują produkty wysokiej jakości nie tylko mięsa, ale również przyprawy. Wybór wędlin naturalnych jest naprawdę szeroki, dzięki temu każdy może znaleźć coś dla siebie. Kiełbasy doskonale nadają się w trakcie rodzinnych posiłków, uroczystości, a nawet bankietów. Warto wspomnieć, że wędliny naturalne dostępne są w ofercie rodzinnej masarni Wędliny z Dębiny. Więcej informacji dostępnych jest na stronie https://wedlinyzdebiny.pl/ - sprawdź!

Jak możesz samodzielnie przygotować wędlinę naturalną?

Nie każdy kto uwielbia spożywać kiełbasy kupuje je. Część osób decyduje się na samodzielne przygotowanie ich. W sieci jest dostępnych wiele przepisów, które zdecydowanie ułatwią Tobie to. Jeśli chcesz zrobić okrągłą prasowaną, doskonale sprawdzi się szynkowar, woreczki do szynkowara, siatka do wędlin, otoczki białkowe, termometr do mięsa oraz wędlin, sól peklowana, maszynka do mielenia mięs i nadziewarka. Wybierając mięso do wędliny naturalnej, zwróć uwagę na to czy jest pochodzenia ekologicznego. Dlatego że dzięki temu będziesz mieć pewność, że produkt jest w pełni zdrowy. Przygotowane w domu wędliny, możesz spożywać z wszelkimi sosami czosnkowym, tatarskim, musztardą oraz chrzanem. Dla wyrazistości jej konsystencji możesz dodać do niej inne składniki: suszone pomidory czy też suszone grzyby.

Jakie są etapy przygotowania kiełbasy?

Pierwszym krokiem jest peklowanie. Polega ono na zalaniu mięsa w dobrej zalewie. Dzięki temu mięso zachowa swój kolor. Następnie mięso jest poddawane obróbce cieplnej. To sprawia, że kiełbasa ma przedłużoną trwałość oraz nadany odpowiedni smak i uzyskaną właściwą konsystencję. Kolejnym etapem jest parzenie mięsa. To proces zbliżony do gotowania, jednak zamiast temperatury 100 stopni Celsjusza, mięso parzy się w temperaturze około 70 – 80 stopni Celsjusza. Po tym kiełbasa jest wędzona. W ostatnim etapie wędlinę naturalną należy gotować. Dopiero od tego momentu nadaje się do spożycia.

Kiełbasę wysokiej jakości możesz kupić, a jeśli wolisz przygotuj ją samodzielnie.