Jak smakuje kuchnia japońska?

Bez wątpienia kuchnia japońska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata. Chyba każdy z nas uwielbia owoce morza w tempurze, ramen oraz oczywiście sushi. Dania te zagościły w naszych domach już na zawsze. A skąd się w ogóle wzięła odporność japońskiej kuchni? Dowiedzmy się.

Zdrowe jedzenie

Kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Jest ona bardzo uboga w cholesterol, a z kolei bogata w żelazo. Jej podstawa to buliony, ryby, warzywa oraz lekkie i pełnowartościowe półprodukty. Kuchnia japońska to nie tylko bardzo zdrowe jedzenie, także bardzo smaczne. Nie bez powodu jedzenie to króluje w kartach restauracyjnych na całym świcie. Wśród japońskich tradycyjnych dań zarówno wegetarianie, jak i także miłośnicy potraw mięsnych znajdą coś smacznego dla siebie. Wegetarianie pokochają z pewnością japoński ryż z warzywami czy też dania, których składnikiem głównym jest tofu. Z kolei miłośnicy mięsa pokochają polędwicę wołową, żeberka w miodzie czy też ramenem z kurczakiem. Jednak musimy zaznaczyć, że kuchnia japońska to przede wszystkim raj dla wielbicieli owoców morza oraz ryb, ponieważ to na nich właśnie bazują tradycyjne dania japońskie.

Charakterystyka kuchni japońskiej

Każda restauracja japońska jest oczywiście wypełniona wonią wołowego bulionu, sosu sojowego oraz także smażonych ryb. Przepisy pochodzące z Japonii składają się głównie z przeróżnych makaronów lub też ryżu oraz niezmiernie bogatych dodatków. Niezmiernie ważną rolę tutaj odgrywają grzyby, tofu, wodorosty oraz oczywiście warzywa. Ta mieszanka tworzy niezmiernie unikatowe połączenie, w którym się przenikają harmonijnie przeróżne intensywne smaki. Każda potrawa japońska smakuje zatem wyraziście, jak i także unikatowo, ale jednocześnie jest zdrowa oraz lekka. Na bardzo szczególną uwagę zasługuje jednak japoński ryż - biały niczym śnieg, kleisty o bardzo charakterystycznym smaku. Bazuje na nim znaczna większość potraw w Japonii. Wytwarza się z niego także makaron oraz przeróżne przysmaki.

Najpopularniejsze potrawy japońskie to te, które to bazują na darach oceanów oraz mórz. Japończycy kochają przeróżne ryby, kałamarnice, kraby, ośmiornice oraz krewetki. Dania japońskie, które serca skradły zarówno Europejczyków, jak i także Australijczyków czy też Amerykanów, to sushi oraz sashimi. Sashimi się składa z owoców morza surowych, a sushi z ryb surowych zawinięty w ryż, które zaprawiany jest octem. Japońskie sushi jeszcze nie tak dawno stanowiło bardzo drogą oraz elitarną potrawę. Dzisiaj jest to jeden z wybieranych najczęściej przysmaków azjatyckich. To, co skradło serce i to niejednego smakosza, to przede wszystkim ryby japońskie. Są one podawane najczęściej na ryżu z dodatkiem bardzo bogatej mieszanki smażonych warzyw na maśle.

Potrawy te mogą się nam wydawać nieco skomplikowane, a czy rzeczywiście tak jest? Na pewno wymagają znajomości poszczególnych podstaw. Jednak gdy je poznamy, to już będziemy działać nieco automatycznie i przygotujemy przepyszne chociażby sushi.

Więcej informacji znajdziesz na stronie - sushi Łomianki - dowiedz się więcej o ciekawych zestawach sushi.