Jak zadbać o skórę twarzy po zimie

Wiosna coraz bliżej, więc czas zadbać o skórę twarzy i przygotować ją na pierwsze promienie słońca. Przede wszystkim należy ją dogłębnie oczyścić. Zimą skóra często ulega wysuszeniu, ale jednocześnie dochodzi do zatykania porów, ponieważ staramy się ją zabezpieczać przed mrozem tłustymi kremami. Poza oczyszczeniem konieczne będzie dostarczenie jej sporej dawki witamin, zwłaszcza A, E i C, które przywrócą jej blask i zdrowy wygląd. Co ważne, wcale nie musisz korzystać z usług kosmetyczki czy kupować drogich kosmetyków. Wiele zabiegów wykonasz stosując produkty, które masz w kuchni. Oto kilka propozycji.

Oczyszczający peeling z soli

Do wykonania solnego peelingu potrzebujesz pół szklanki soli morskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, a powstałą papkę nałożyć kolistymi ruchami na twarz – dokładnie tak samo jak podczas aplikacji gotowego peelingu. Pozostaw mieszankę na skórze przez 5 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą. Drobinki soli oczyszczą skórę, oliwa ją nawilży, a sok z cytryny rozświetli i nada jej zdrowego wyglądu. Wykonuj peeling raz w tygodniu, co najmniej przez miesiąc, a poszarzała podczas zimy cera zniknie bez śladu.

Drożdże, nie tylko do wypieków!

Drożdże mają bardzo dobry wpływ na skórę, dlatego warto po nie sięgać przygotowując naturalne kosmetyki. Możesz zrobić maseczkę – potrzebujesz jedynie łyżkę świeżych drożdży, łyżkę mleka i łyżeczkę oliwy z oliwek. Drożdże rozgnieć widelcem i wymieszaj z mlekiem oraz oliwą do uzyskania gładkiej konsystencji. Nałóż maskę na oczyszczoną twarz (np. po peelingu solnym), pozostaw ją na 15 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą. Dzięki takiemu zabiegowi oczyścisz zatkane pory oraz wygładzisz i odżywisz skórę twarzy. Maskę stosuj 2 razy w tygodniu przez miesiąc. Artykuł powstał we współpracy z portalem branżowym www.lifestylemedia.pl

Na koniec – pietruszka!

Do codziennej pielęgnacji twarzy używaj toniku z pietruszki. Do jego wykonania potrzebujesz natkę z jednej pietruszki i wodę. Natkę drobno posiekaj, wrzuć do szklanki i zalej do połowy wrzącą wodą. Napar przykryj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie przecedź go przez sitko lub gazę i przelej do buteleczki. Tak przygotowany tonik możesz przechowywać w lodówce do 7 dni. Używaj go rano i wieczorem, a twoja skóra zostanie oczyszczona, odświeżona, nawilżona, a także wygładzona. Pietruszkowy tonik rozjaśnia przebarwienia, zapobiega powstawaniu pajączków oraz działa przeciwzmarszczkowo. Dzięki swoim właściwościom nadaje się zarówno dla nastolatek, jak i dojrzałych kobiet.