W sobotę, 16 lipca Żabin z pewnością był najsmaczniejszym miejscem w naszym powiecie. A to za sprawą zorganizowanego po raz trzeci przez KGW Pierożanki Festiwalu Pierogów. Komisja konkursowa miała bardzo, bardzo smaczne i zarazem trudne zadanie.
Oceniała 14 zgłoszonych (przez koła gospodyń wiejskich i jeden klub seniora) do konkursu rodzajów pierogów. A miały przeróżne farsze. Z mięsem, grzybami - turkami, z soczewicą, serem i pokrzywą, szpinakiem, z truskawkami, jagodami, z czekoladą i bananami i inne. Każde pięknie podane i w rożny sposób zlepione, co też było poddawane ocenie.
- Wszystkie pierogi były wspaniałe - podkreśliła Barbara Kuczyńska z komisji konkursowej.
I podała, co szczególnie urzekło komisję w pierogach poszczególnych uczestników:
- KGW w Gnatach gm. Lelis - bardzo ciekawe zastosowanie pokrzywy w farszu, interesująca posypka
- KGW Brzeźno gm. Goworowo - bardzo ciekawy sposób zawijania pierogów
- KGW Borowiki z Borawego gm. Rzekuń - za smak i zachowanie tradycji (pierogi z kapustą)
- Klub Seniora w Troszynie - za nowatorskie zastosowanie soczewicy, niespotykany farsz i bardzo dobre ciasto
- KGW Laskowiec gm. Rzekuń - pierogi pieczone, oryginalna dekoracja i bardzo dobre ciasto
- KGW Kaczyniacy z Kaczki w gm. Goworowo - farsz bardzo dobrze doprawiony, z zastosowaniem ciekawych składników
- KGW Zabielaki z Zabiela Wielkiego w gm. Olszewo-Borki - superproporcja ciasta i farszu
- KGW Milewo Wielkie gm. Troszyn - bardzo interesujący, równoważący się smak słodki i kwaśny, szczególnie pyszna była polewka
- KGW Nie ma Lipy z Lipianki gm. Goworowo - genialny mus (pierogi z serem) i zachowanie tradycji. - W tym roku, dla odmiany, pozwoliliśmy sobie na wyróżnienia szczególne - mówiła po tej części Barbara Kuczyńska. - Ze smakiem się nie dyskutuje, więc proszę z nami nie dyskutować, co nam najbardziej smakowało - zażartowała. - Wszyscy degustowaliście, możecie się z tym nie zgodzić, no ale to jest nasza opinia i ją teraz przekazujemy. I wyczytała:
-
KGW Zielony Gaj z Suska Starego gm. Rzekuń - pierogi z mięsem, farsz idealnie doprawiony i piękny warkoczyk w pierogach
-
KGW w Wólce Kunińskiej gm. Goworowo - pierogi pieczone z makiem - bardzo dobre ciasto i farsz, świetne i na ciepło i na zimno
-
KGW w Brzeźnie - bardzo dobry farsz, dobrze doprawiony, ciekawy i niespotykany, z ziemniakami tartymi, tzw. szlachcice - pyszne
-
KGW Goworowo - pierogi z kurkami - tu doceniliśmy, prócz farszu, bardzo dobrze przygotowany boczek
-
KGW Szczawin gm. Goworowo - pierogi z bananem i czekoladą, rewelka!
Nagrody wręczał wicestarosta Krzysztof Parzychowski, członek zarządu Powiatu i sekretarz gminy Goworowo Antoni Mulawka i dyrektor GOKSiR Agata Majk. Pierogi degustowali wszyscy uczestnicy Festiwalu. Było ich tak dużo, że wystarczyło dla wszystkich. Można było również pośpiewać, potańczyć albo upiec sobie kiełbaskę przy ognisku.
Powiat Ostrołęcki wsparł finansowo organizację Festiwalu Pierogów.